Symptomen en tekenen van hooikoorts

Hooikoortssymptomen kunnen vervelend zijn als ze zich voordoen. Een loopneus kan je zeldzame dag in de zon bederven, en proberen spreadsheets onder de knie te krijgen met tranende ogen kan ook erg lastig zijn. Als je weet op welke symptomen je moet letten, kan dit helpen de symptomen beter onder controle houden.

Hooikoorts wordt ook wel aangeduid met de fraaie naam ‘seizoensgebonden rhinitis’ (wat eigenlijk gewoon irritatie of ontsteking van de neus betekent) en is een allergische reactie op pollen. Wanneer je dat vervelende pollenpoeder binnenkrijgt, roept dat tal van vervelende en soms pijnlijke symptomen op.

Symptomen van hooikoorts bij volwassenen verschillen afhankelijk van:

 • De betrokken persoon
 • Het seizoen
 • Het type pollen

Misschien heb je geluk en krijg je slechts milde hooikoortssymptomen, maar het kan ook zijn dat je er een aantal tegelijk krijgt. In alle gevallen kunnen de hooikoortssymptomen weken of maanden lang aanhouden, ongeacht hoe lang je je aan pollen hebt blootgestaan, met een allergische reactie tot gevolg.

Op deze pagina vind je:

 • Verkoudheid of hooikoorts?
 • Wat zijn de belangrijkste hooikoortssymptomen?
 • Hooikoortssymptomen onderverdeeld naar zwaarte
 • Milde hooikoortssymptomen
 • Ernstige hooikoortssymptomen
 • Langdurige hooikoortssymptomen

Is het verkoudheid of hooikoorts?

Veel hooikoortssymptomen overlappen met de symptomen die je kunt hebben bij een verkoudheid, dus het is soms lastig te zeggen wat je hebt. Er zijn een aantal essentiële verschillen tussen de symptomen:

Een verkoudheid begint meestal één tot drie dagen na het contact met het virus en duurt normaal gesproken maximaal een week. Hooikoorts begint onmiddellijk na de blootstelling aan de pollen en houdt aan totdat je niet meer aan de allergenen blootstaat.

Gebruik onze pollenradar om de niveaus in je buurt te bekijken en daarmee blootstelling en hooikoorts te voorkomen.

Wat zijn de belangrijkste hooikoortssymptomen?

De symptomen van hooikoorts verschillen per persoon. Meestal word je getroffen door één of meer symptomen uit dezelfde kleine groep van hoofdsymptomen waaraan je herkent dat het hooikoortsseizoen nu echt daar is. Een seizoen dat langer wordt.

Amena Warner, Head of Clinical, Allergy UK, zegt: "Er zijn aanwijzingen dat de klimaatverandering, met hogere temperaturen, bijdraagt aan een verlenging van het graspollenseizoen. Graspollen is de veroorzaker van het merendeel van de door pollen veroorzaakte hooikoortssymptomen. Ook kan bij warmer weer de pollenconcentratie hoger worden en kan de wind de pollen over een groter oppervlak verspreiden, omdat het met de wind wordt meegevoerd.
"De menselijke activiteit heeft geleid tot een toename van de concentratie van kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer. Uit studies blijkt dat planten meer pollen produceren als reactie op een hoge concentratie kooldioxide in de lucht, dus men zal vaak meemaken dat de hooikoorts erger wordt bij meer luchtverontreiniging, vooral ook met warm weer. Op grond van deze factoren verwachten wij dat de pollenconcentraties in de komende jaren zullen toenemen, waardoor de onaangename symptomen van hooikoorts langer aanhouden."

De belangrijkste verschijnselen en symptomen van hooikoorts zijn onder meer:

 • Niezen en hoesten – niezen– of het nu gaat om grote, luide uitbarstingen of een klein snotterend geluidje – kan een teken zijn dat je neus door pollen geïrriteerd is. Hoesten door hooikoorts komt meestal doordat het slijm dat niet via de neus naar buiten is gekomen vervolgens de keel in loopt.
 • Een loopneus of juist een verstopte neus – in tegenstelling tot het dikke slijm dat je associeert met een verkoudheid is het snot bij hooikoorts meestal helderder en dunner. Kijk maar eens in je zakdoek wat het voor kleur is.
 • Jeukende, rode of tranende ogen – dat is voor veel mensen het vervelendste symptoom. Met die tranende ogen probeert je lichaam de door pollen getroffen delen schoon te spoelen. De ogen kunnen gaan jeuken, plakkerig en rood worden wanneer je immuunsysteem op de pollen reageert.
 • Jeukende keel, mond, neus en oren – net als jeukende ogen worden ook deze lichaamsdelen getroffen door je immuunreactie op contact met pollen en krijgen ze vervelende jeuk.
 • Reukverlies – als het eten anders smaakt of als dingen gek ruiken (tenzij je partner kookt natuurlijk), dan kan dat ook een teken zijn van hooikoorts.
 • Pijn rond je slapen en voorhoofd – allergenen kunnen pijnlijke plekken veroorzaken rond de bijholten (de holtes achter de jukbeenderen en het voorhoofd).
 • Hoofdpijn –neusholtepijn door hooikoorts kan ook tot hoofdpijn leiden.
 • Oorpijn – de binnenkant van de buisjes in je oor kunnen ontsteken als ze reageren op pollen. Gewoon om het ongemak nog wat groter te maken.
 • Vermoeidheid – als je door deze symptomen nog niet in bed wilt kruipen, dan zorgt je immuunsysteem daar wel voor door in de volgende versnelling te gaan en chemicaliën te produceren waar je slaperig van wordt.

Veel van deze symptomen kunnen ook verband houden met andere ziekten, reacties of zelfs Covid. Als je je zorgen maakt over deze klachten, ze plotseling en onverwacht zijn ontstaan of veel erger zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts.

We hebben allemaal wel een vriend of vriendin die een klein beetje snottert en zegt last te hebben van hooikoorts, terwijl jij binnen blijft zitten met tranende ogen, hoofdpijn en hoestbuien. Veel mensen hebben last van ernstige hooikoortssymptomen als de pollenconcentratie hoog is, terwijl anderen wat mildere reacties op het pollen vertonen.

Milde hooikoortssymptomen

Algehele vermoeidheid is een vrij mild effect van hooikoorts, meestal is het een bijwerking van het slaapgebrek dat ontstaat doordat je de hele nacht hoest en niest. Wellicht word je steeds wakker door een verstopte neus of een loopneus, of door andere symptomen zoals keelpijn waardoor je opstaat om water te drinken.

Niezen, hoesten en een loopneus zijn veel voorkomende symptomen waarvan de zwaarte sterk uiteen kan lopen, van een beetje vervelend of licht irriterend tot heel erg storend. Hetzelfde geldt voor oor- en hoofdpijn, dit komt minder vaak voor en de zwaarte van de pijn varieert ook.

Ernstige hooikoortssymptomen

Jeukende ogen, neus, keel en/of mond behoren tot de ernstigste hooikoortssymptomen. Ze kunnen je dagelijkse leven flink verstoren, met name de symptomen waarbij de ogen betrokken zijn zodat je minder goed ziet, met als gevolg dat je wellicht thuis moet blijven van je werk of een uitje naar het park met het gezin moet annuleren.

Oorpijn komt minder vaak voor als symptoom maar kan toenemen en behoorlijk ernstig worden. Het opzwellen van de holtes rond je neus en keel ten gevolge van de allergische reactie kan leiden tot verstoppingen in het oor, problemen met horen veroorzaken en is vooral een pijnlijke ervaringen.

Bepaalde irriterende stoffen kunnen de symptomen van hooikoorts ook verergeren. Als je neus ontstoken raakt door een allergische reactie op pollen, is hij gevoeliger. Blootstelling aan de volgende irriterende stoffen kan de symptomen dan ook verergeren:

 • Hout- en tabaksrook
 • Luchtverontreiniging en irriterende dampen
 • Wind
 • Aërosolen uit een spuitbus
 • Indringende geuren
 • Veranderingen van temperatuur en luchtvochtigheid

Langdurige hooikoortssymptomen

Ernstige hooikoortssymptomen duren soms maar een paar dagen (gelukkig!) maar kunnen ook langdurige effecten veroorzaken die zonder behandeling weken of zelfs maanden kunnen aanhouden (bah!). Dit kunnen onder meer de volgende symptomen zijn:

 • Verstopte oren
 • Keelpijn
 • Verminderde reukzin
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid en prikkelbaarheid
 • Wallen of donkere kringen onder de ogen

Ook al beginnen deze symptomen mild, hoe langer ze aanhouden, hoe groter de invloed ervan is op je gezondheid op andere vlakken. Personen met langdurige hooikoortssymptomen kunnen ook het volgende ondervinden:

 • Lage slaapkwaliteit, met daardoor voortdurende vermoeidheid
 • Verergering van astmasymptomen
 • Gebrek aan energie en productiviteit, met als gevolg verzuim van school, werk of sociale activiteiten
 • Oorinfecties (met name bij kinderen)
 • Ooginfecties en bindvliesontsteking
 • Neusholteontsteking en permanente verstopping leidend tot sinusitis

Ongeacht of het kort of lang duurt, je kunt alle mogelijke symptomen beheersen met onze top hooikoorts-hacks.

Symptomen Hooikoorts Verkoudheid
Loopneus Dunne, waterige afscheiding. Dikkere afscheiding kan geel zijn.
Koorts Geen koorts. Geringe verhoging.
Pijn Hoofd- en oorpijn. Lichaamspijn.

Bronnen / onderzoek:

https://www.allergyuk.org/information-and-advice/conditions-and-symptoms/11-hay-fever-allergic-rhinitis https://www.nhs.uk/conditions/hay-fever

 

Welk Kleenex® product zoek je?

Products_Toilet paper roll

Tissues

Al jaren helpen wij bij het verzachten van een gevoelige neus of verkoudheid. Kleenex® biedt een vleugje comfort en bescherming, altijd en overal. Zoek een Kleenex®-tissue voor elk moment.

Vochtige tissues

Of je nu een vieze mond schoonmaakt of je handen afveegt, Kleenex® is er voor je. Met de tissues voor onderweg, kun je er zeker van zijn dat je de dag vol vertrouwen tegemoet gaat.

Products washlets image

Hygiëne

Bij Kleenex® is productinnovatie gebaseerd op de wensen van onze klanten. Daarom hebben we een reeks nieuwe producten ontwikkeld die voldoen aan uw hygiënebehoeften. Ontdek het NIEUWE Kleenex® Proactive Care-assortiment.