Pollentypen en de gevolgen daarvan voor hooikoorts
Veel Nederlanders hebben last van hooikoorts, hierdoor is het handig om je pollenkennis op orde te hebben. Maar toch weten maar weinig mensen voor welk pollentype ze allergisch zijn. Misschien weet je dat je allergisch bent voor boompollen, maar weet je wel zeker bij welke boomsoort je weg moet blijven, en wanneer?
Weet je al wat je ergste pollenvijand is, dan kun je met onze radar de pollenconcentratie bij jou in de buurt ontdekken. Die geeft niet alleen de lokale pollenconcentratie, maar vertelt je ook welk type pollen hoge waarden heeft.
We hebben de soorten pollen nader bekeken, zodat je beter weet welke soorten jou naar de tissues doen grijpen.
Lijst van pollentypenKen je vijand. Voor mensen met hooikoorts heet de vijand pollen, oftewel stuifmeel: het fijne, natuurlijke poeder dat planten gebruiken om zich voort te planten. Veel pollensoorten zijn onschadelijk, maar er zijn drie categorieën die bij mensen met hooikoorts (letterlijk) de neus uitkomen:
- Boompollen
- Graspollen
- Onkruidpollen
Deze pollentypen kunnen door de wind worden meegevoerd. En berg je maar als je daar middenin staat. Voor die vele Nederlanders die last hebben van hooikoorts geldt dat het lichaam dit door de wind meegevoerde stuifmeel als indringer ziet en vervolgens in paniek raakt.
Deze afweerreacties bestaan onder meer uit het uitniezen van de pollen, tranende ogen om de deeltjes weg te spoelen en een loopneus om de neusgaten vrij te maken. De symptomen verschillen echter afhankelijk van het type pollen waar je allergisch voor bent.
Heb je een ernstige stuifmeelallergie of ernstige hooikoortssymptomen, dan kun je misschien met de huisarts of een specialist overleggen om je te helpen je specifieke allergenen op te sporen.
Typen boompollen
Zoals de naam al zegt is dit het stuifmeel van de bloemen van een boom. Boompollen bestaat ook nog uit een aantal categorieën.
- Berkpollen. De gevreesde berkpollenallergie is ook één van de meest voorkomende. Berkpollen komen voor van maart tot en met juni, met een piek in april/mei. Het kan astma en rinoconjunctivitis veroorzaken (dat laatste komt neer op geïrriteerde ogen, neus en holtes). Deze bomen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun witte schors en zijn te vinden in licht beboste gebieden.
- Eikpollen. Deze pollen pieken ook in mei en zijn het tweede meest voorkomende hooikoortsallergeen, met symptomen zoals hoesten, tranende en jeukende ogen en een geïrriteerde keel. Wees alert op symptomen van boompollen in de lente, wanneer dit tijdens de piekperiode in de buitenlucht wordt verspreid.
- Dennenpollen. Dennenbomen zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun naalden en herinneren ons natuurlijk aan alles wat met kerst te maken heeft.
- Elspollen. Elzenbomen houden van een natte omgeving en zijn geel/rood van kleur. De pollen lijken sterk op die van de berk, dus als je merkt dat je een reactie hebt op berkpollen kun je misschien ook beter uit de buurt van elzen blijven.
- Hazelaarpollen. Een hazelaar herken je aan zijn gladde, grijsbruine schors, die afbladdert naarmate de boom ouder wordt. Hij staat het liefst aan de randen van boomrijke gebieden.
- Taxuspollen. Te herkennen aan zijn kleine naaldjes en rode bessen.
- Ieppollen. De iep is een boom met een ruwe, grijsbruine schors. Vaak groeit er opslag onderaan de stam.
- Wilgenpollen. De wilg wordt veelal aangetroffen bij rivieren en is herkenbaar aan zijn lange sliertvormige takken en slanke bladeren. Van deze boom is vastgesteld dat het allergisch potentieel gering is, maar het kan nog steeds tot een reactie leiden als je tot de pechvogels behoort.
- Populierpollen. Deze boom houdt van vochtige omstandigheden, dus je vindt hem het meest in de buurt van water. De schors is bleekgrijs met zwarte lijnen in een ruitpatroon.
- Essenpollen. De es houdt van een ruime watervoorziening, dus deze boom vind je in de buurt van water. Je herkent hem aan zijn gladde, grijsachtig-bruine schors.
- Plataanpollen. Deze boom heeft een bontgekleurde schors.
- Lindepollen. Deze boom wordt gevonden in parken en stedelijke gebieden, voornamelijk langs paden. De bladeren van de linde zijn donkergroen en hebben een hartachtige vorm.
Typen onkruidpollen
Het onkruidpollenseizoen komt Nederland binnen met de zon. Het begint eind april en duurt tot eind september, met een piek in juni tot en met augustus. Net als bij de boompollen zijn er een aantal verschillende typen onkruidpollen die tot hooikoorts kunnen leiden, waaronder:
- Ambrosiapollen. Ambrosia is een rechtopstaande plant die van dichtbij gezien (natuurlijk niet al te dichtbij als je allergisch bent) varenachtige bladeren heeft.
- Netelpollen. Een zeer veel voorkomend onkruid dat overal aangetroffen wordt. Netels veroorzaken eigenlijk maar weinig symptomen (maar wel erg vervelende prikken als je ze aanraakt).
- Zuringpollen. Aangetroffen op graslanden en sommige kustgebieden. Het stuifmeel van deze plant kan tot de gebruikelijke hooikoortsverschijnselen leiden, maar kan ook helpen een brandnetelprik te kalmeren, dus het kan alle kanten op.
- Bijvoetpollen. Met een lengte van maximaal twee meter kun je de bijvoet herkennen aan zijn roodbruine kleur en zijn kleine bloemetjes.
- Weegbreepollen. Deze plant heet in het Engels "plantain" maar het is geen bananensoort: dit is een korte plant met bladeren die direct uit de grond opkomen.
Graspollenseizoen
Graspollen worden veelal beschouwd als één van de ergste boosdoeners als het gaat om hooikoorts. Het seizoen voor deze allergie begint aan het eind van de lente (rond mei) en piekt aan het begin van de zomer (juni-juli), (wanneer de boompollen al tegen hun einde lopen) en eindigt aan het begin van de herfst (in september). Dus voor mensen met hooikoorts is het een lange snotterige zomer.
Veel voorkomende symptomen van graspollenallergie zijn geïrriteerde ogen, keel en neus. Bij personen met een ernstige allergie kunnen echter ook bepaalde andere symptomen voorkomen zoals contactdermatitis (een vorm van eczeem) en hoofdpijn.
Je merkt mogelijk een verergering van de symptomen als je langdurig in de buurt van gras bent of wanneer je het gras maait.
Kijk op onze pollenkalender om te weten welk pollensoort wanneer verschijnt of klik op de pollenradar voor een plaatselijke pollenprognose.