De pollenkalender

Een pollengids per seizoen en per maand

De pollenkalender is helaas niet al te kort. Hij begint al in januari en blijft aanhouden door de lente en zomer heen, tot diep in de herfst. In september loopt de ergste pollentijd af, maar dat wil niet zeggen dat er in de winter geen pollen zijn.

Terwijl de hooikoortspieken ongeveer zeven maanden duren, is het goede nieuws dat de meeste mensen niet zo lang met symptomen te maken zullen hebben. Verschillende maanden brengen verschillende pollen met zich mee en komen elk met hun eigen symptomen. Het enige wat je hoeft te doen, is opletten wanneer je neus begint te kriebelen, je ogen beginnen te tranen en je naar zakdoekjes grijpt. Kijk dan op onze kalender hieronder en kijk of je de pollen kunt identificeren die de problemen veroorzaken.

Boompollen verschijnen als eerste op de pollenkalender met hoge waarden in februari, gevolgd door graspollen in juni en dan door onkruidpollen in oktober. In dit artikel hebben we de verschillende pollen die van maand tot maand in het spel zijn, nader bekeken.

  • Pollen per maand
  • Wanneer komen bepaalde pollensoorten het meest voor?
  • Wanneer is de pollenconcentratie het hoogst?
  • Pollentype per seizoen

Pollentypen per maand

Leer wanneer de verschillende soorten pollen verschijnen, en vergeet niet dat je de pollenradar kunt gebruiken om te controleren of er bij jou in de buurt gebieden zijn met weinig pollen.

Januari

Deze maand heeft een lage pollenconcentratie, maar de boompollen komen al om de hoek kijken, met name van de hazelaar, taxus, els en wilg. Dat betekent dat je in januari zeker wel hooikoorts kunt krijgen, maar de symptomen worden vaak ten onrechte opgevat als een winterse verkoudheid.

Februari

Zeven soorten boompollen beginnen in februari problemen te veroorzaken. Naast de hazelaar, taxus, els en wilg zien we nu ook pollen van de es, iep en berk verschijnen. Deze maand laat ook de eerste piek in de pollenconcentratie zien: de hazelaar en taxus hebben beide een piek tot medio maart.

Maart

In maart verschijnen de pollensoorten van de populier, eik en plataan. Hooikoorts wordt in maart erger door de pollen van de iep, els, wilg en populier, maar luidt ook het einde in voor de hazelaarpollen.

April

Dennenpollen komen in april ten tonele, terwijl es, berk, eik en plataan allemaal deze maand hun piek hebben. April staat wellicht bekend om zijn regenbuien, maar het is ook de maand dat het boompollenseizoen gelukkig weer tegen zijn einde loopt! Van de familie van de boompollen blijven alleen de berk, eik, den en plataan nog over. Maar helaas komen de pollen van gras, oliezaad, raapzaad en onkruid nu ook op de proppen, terwijl de netel en weegbree nu aan hun pollenseizoen beginnen.

Mei

Deze maand is nogal een rollercoaster als het gaat om het bijhouden van pollen. Dok- en lindepollen beginnen in mei hooikoorts op te wekken als hun seizoen begint, terwijl zowel dennen- als koolzaadpollen hun piek bereiken en eindigen binnen deze maand. De eik en plataan beëindigen hun piek, maar graspollen beginnen hun piek te halen. Als je allergisch bent voor berkenstuifmeel, zal je blij zijn te horen dat het stuifmeelseizoen voor de berk ten einde loopt.

Juni

Het pollenseizoen voor de eik, den, koolzaad en plataan loopt in juni af, terwijl de graspollen hun piek voortzetten. Het stuifmeelseizoen van de bijvoet begint.

Juli

De piek van de gras- en netelpollen lopen nu af, maar de bijvoet begint aan zijn piek. Het lindepollenseizoen loopt nu ten einde.

Augustus

Het goede nieuws is dat we nu steeds minder pollen gaan zien. Gelukkig eindigt deze maand ook het pollenseizoen voor zuring en weegbree.

September

Het pollenseizoen van gras en netel loopt ten einde en dat betekent het einde van het hooikoortsseizoen. De ramen kunnen eindelijk wijd open en de frisse lucht kan door je huis stromen zonder loopneuzen of jeukende ogen te veroorzaken. Het kan echter wel een beetje fris worden.

Wanneer komen bepaalde typen pollen het meest voor?

Hoewel er veel verschillende oorzaken zijn voor hooikoorts, vallen die allemaal onder één van de drie hoofdcategorieën: boom, gras en onkruid. Hoewel er wel overlap is tussen de drie varianten, heeft elke variant zijn eigen hooikoortsseizoen.

Het boompollenseizoen begint in januari als eerste en duurt tot juni met het einde van het pollenseizoen voor den en plataan.

Het pollenseizoen voor zowel gras als koolzaad begint in april. Graspollen is één van de langst durende seizoenen, van rond de zes maanden (tot september), terwijl koolzaad één van de kortste seizoenen is en maar tot begin juni duurt.

Het seizoen voor onkruidpollen begint in april en duurt tot september. Dit is één van de laatste pollenseizoenen.

Pollentype per seizoen

Lente (maart, april en mei)

Boompollen, graspollen en onkruidpollen zijn alle drie van de partij van maart tot en met mei. Boompollen en graspollen hebben in deze periode hun pieken, dus de hooikoortssymptomen in de lente kunnen ernstiger zijn, zoals pijnlijke neusholtes of hoesten.

Zomer (juni, juli, augustus)

Hooikoorts in de zomer gaat gepaard met een piek in gras- en onkruidpollen, wat mogelijk veel meer last van jeukende en tranende ogen betekent, met name wanneer je naar buiten gaat met allergieën of in de buurt van pas gemaaid gras.

Herfst (september, oktober, november)

Hooikoorts wordt in de herfst minder wanneer begin september het pollenseizoen aan zijn eind komt.

Winter (december, januari, februari)

Boompollen beginnen hun seizoen in januari, wat betekent dat hooikoorts in de winter soms ten onrechte gezien wordt als een verkoudheid, met onder meer de symptomen loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoest en jeukende ogen.

 

Welk Kleenex® product zoek je?

Products_Toilet paper roll

Tissues

Al jaren helpen wij bij het verzachten van een gevoelige neus of verkoudheid. Kleenex® biedt een vleugje comfort en bescherming, altijd en overal. Zoek een Kleenex®-tissue voor elk moment.

Vochtige tissues

Of je nu een vieze mond schoonmaakt of je handen afveegt, Kleenex® is er voor je. Met de tissues voor onderweg, kun je er zeker van zijn dat je de dag vol vertrouwen tegemoet gaat.

Products washlets image

Hygiëne

Bij Kleenex® is productinnovatie gebaseerd op de wensen van onze klanten. Daarom hebben we een reeks nieuwe producten ontwikkeld die voldoen aan uw hygiënebehoeften. Ontdek het NIEUWE Kleenex® Proactive Care-assortiment.